Popcorn

Popcorn! var min första tanke då jag såg att tokfeministen och anhängaren av blodbesudlade idéer Kajsa Ekis Ekman rykt ihop med bland andra anhängaren av blodbesudlade idéer Athena Farrokhzad och tokfeministen Tiina Rosenberg om könets existens. (Alla referenserna till diskussionen finns Ekmans svarsartikel i Aftonbladet 8 februari 2018.)

Så jag hällde lite olja och majskorn i en kastrull, lyssnade till det mysiga poppadet och satte mig tillrätta med en skål och en flaska lightläsk för att betrakta striden. Mums! tänkte jag när jag från Ekis uppsnappade: ”… förtryckta grupper har tolkningsföreträde, att den dominanta gruppen inte bör appropiera den förtryckta gruppens kultur… ”

Jag vet inte riktigt var Ekis Ekman och hennes trätosystrar bor, men det är ett egenartat ställe där två människor som möts genast konstaterar vem som är under- och överordnad, och så ska den underordnade ha tolkningsföreträde. Läser man noga verkar det som om de underordnade ska ha alla rättigheter, vilket man lätt tolkar som att de i själva verket är överordnade. Det borde väl leda till omförhandling så att omvända roller gäller när den först förtryckta förtryckt så länge att hon själv blivit förtryckare. Och så får de förstås byta igen, och igen och igen i all evighet. På något sätt hade alltså damerna kommit ihop sig om logiken i det här, och att det kan uppstå tolkningsstrider kan man ju förstå.

Hm, konstaterade jag knaprande i min nedsuttna fåtölj, Ekis bor visst i Absurdistan. Usch, vad de där majsskalen kan sätta sig i tandköttet! Jag försökte skölja bort dem, men lightläsk går så hårt åt emaljen.

Varför dök dessa rader av salig Edmund Burke upp i mitt huvud?

We fear God; we look up with awe at kings, with affection to Parliaments, with duty to magistrates, with reverence to priests, and with respect to nobility. Why? Because, when such ideas are brought before our eyes, it is natural to be so affected; because all other feelings are false and spurious.

Burke skriver om den vördnad vi känner för samhällets stöttepelare. Ekis är i sold hos den kraftigt statsstödda tidskriften ETC. Rosenberg är professor. Athena Farrokhzad är författare av det slag som aldrig skulle ha fått ge ut en rad om det inte fanns stipendier och kulturstöd. Ska jag följa Burkes uppmaning borde jag känna vördnad för dessa samhällsbärare, tänkte jag.

Det är som rävjakt. Det fina herrskapet drar på sig sina röda rockar och sina ridbyxor och jagar patriarkat och vithetsnorm. Folk ur allmogen ser storögt på om de råkar korsa de blåblodigas väg. Logiken är skruvad. Så är det ju i spel. Räven har till skillnad från i verkliga naturen inte en chans. Men i den här rävjakten utgår man istället från att könet, som funnits sedan långt innan det fanns liv på land, är ett påhitt. En sådan idé lever inte en sekund i det verkliga livet, men här är den grunden för spelet. Rosenberg skriver:

Kajsa Ekis Ekman binder kvinnlighetens formering till en medfödd könstillhörighet. Därmed blir hennes feminism cis-normativ. Det systerskap hon företräder inkluderar bara kvinnor vars sociala och biologiska kön överensstämmer.

Fast det kan se ut på annat sätt jagar de samma patriarkala räv, Ekis, Athena och Tiina, och han kommer, säkert som amen i kyrkan, även denna gång att skrämmas upp ur sitt gryt och få nådaskottet. Men det är oenighet i jaktsällskapet om vilket sätt som är det rätta.

Ärligt talat, Athena känner jag mig lite knäsvag av. Hon talar franska flytande och hör till en sådan där extremkulturell familj med släktingar spridda i städer som Paris, New York och London. Jobbar jag lite på det kan jag kanske känna samma vördnad för henne som Burke gjorde för den franska drottningen Marie Antoinette, den där gången då han trotsade modesprättarna som istället tänkte på hur bönderna led under enväldet.

Å, när Athena satt där som sommarpratare och spelade en sång med texten ”De tåååål lite blyyyyy i naaaaackarna”! Man vågar knappt tänka tanken, men fantisera bara om att Jimmie Åkesson (ni minns senast han tilläts sommarprata av den opartiska statsradion …) hade spelat (vågar jag … det får bära eller brista): ”De tååååål lite gaaaas i kraaaaanarna”, nej förlåt, så kan man ju bara inte säga, inte ens på skämt. Men Athena, hon kunde hylla nackskott, den andra onda diktaturens favoritmetod, utan att darra på manschetten. Det har sin grandezza. Det som är tillåtet för Jupiter är inte tillåtet för oxen, som romarna brukade säga.

Usch, popcorn innehåller kalorier. Man känner sig som en kemisk fabrik efter att ha tvingat en och en halv liter vätska fylld med sötningsmedel genom kroppen. Jag tänker på Burke igen. Känner jag den där rätta vördnaden för de här adelsdamerna?

Kanske borde jag dricka vatten och äta avocado i morgon. Städa upp i mitt liv … springa en runda … överraska en gammal släkting på serviceboendet … Först då har man rätt att kritisera i den stora världen, som de säger. Men då jä—r!

För hur jag än vänder på det känner jag ingen verklig vördnad för Ekis Ekman, Rosenberg och Farrokhzad.

Luften i mitt hem ändrades. Middagsoset byttes
mot fet popcorndimma. Soffan fylldes av vita prickar.
Jag måste dammsuga.
Jag ser på Twitter att EKIS
skrivit i Aftonbladet
att KÖNET KANSKE FINNS ÄNDÅ.
ATHENA anklagar henne för aggression.
I går kväll
såg vi en intervju med TIINA.
Hon beskrev sin utlösning när hon
tillintetgjorde en medsyster som CIS-NORMATIV.
Popcornmaskinernas dova smattrande
från biograferna, där de visar
Femtio nyanser av honom.
Min granne vaktar salstentor på GENUSVETENSKAPLIGA institutionen.
Popcornen fyller detta mentalsjukhus. Trakten jag bor i – Lund
med omnejd – blir en allt vitare
bok, solen tränger inte igenom längre.
Det är snart september 2018.
Ingen dödas rent fysiskt
i EKIS’ vidriga krig,
om man inte räknar den ärliga livskänslan,
allvaret (och humorn!) och sökandet efter mening.
Det är fortfarande sju års väntetid för en hyreslägenhet i Lund.
Fler pseudoproblem, fler kraftfulla slag i luften,
tills popcornen fyller hela rymden
i den natt som slutgiltigt
ändrar sitt ljus utanför fönstren.

(Fritt efter Göran Sonnevis Om kriget i Vietnam)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s